Sikeresen lezárult az RPI országjáró rendezvénysorozata

"Kinek-kinek képességei szerint" (Mt 25,15) − a személyre szabott nevelés címmel rendezte meg tanévnyitó programját a Református Pedagógiai Intézet (RPI). A rendezvénysorozat tematikája a differenciáló és tehetséggondozó pedagógia köré épült.

Az augusztus 25. és 28. között a TÁMOP 3.1.17-15-2015-0004 pályázat keretében megrendezett alkalmakon összesen több, mint 300 református pedagógus találkozott augusztus utolsó hetében.

Négy helyszínen – Debrecen, Miskolc, Budapest, Székesfehérvár – összesen tíz plenáris előadáson vehettek részt a pedagógusok, melyet a téma országos hírű szaktekintélyei, egyetemi oktatói tartottak, többek között Bagdy Emőke szakpszichológus, Nahalka István oktatáskutató és Duró Zsuzsanna pszichológus.

Az előadások után szekciófoglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők, melyek 16 különböző témakört öleltek fel, így például a nyelvek, a reál tárgyak, vagy a speciális tehetséggondozás technikáit. Szó volt az egyéni tehetségfejlesztő programokról és a gondolkodást, kreativitást segítő játékokról épp úgy, mint az óvodai tehetségfejlesztésről. A szekciófoglalkozásokat az RPI szakértői és református szaktanácsadó mesterpedagógusok vezették.

Az egyes helyszíneken a plenáris előadások és szekciófoglalkozások némileg eltértek egymástól, így minden résztvevő megtalálhatta az érdeklődésének leginkább megfelelő rendezvényt.

Mind a négy helyszínen a program egységesen áhítattal kezdődött, melyeken Jakab-Szászi Andrea illetve Szabóné László Lilla katechetikai szakértő-lelkipásztorok szolgáltak. A konferenciákon levetítésre került Ábrám Tibor főgondnok, a projekt szakmai vezetőjének videóüzenete, valamint Szontagh Pál RPI-igazgató tartott előadást, melyben bemutatta az RPI tevékenységét, kiemelt tekintettel a pályázatban vállalt pedagógiai-szakmai szolgáltatások fejlesztésével kapcsolatban.

Miskolcon Sarka Ferenc, a pályázat keretében készülő tehetséggondozási stratégia alkotója tartott rövid tájékoztatót, a budapesti rendezvényen pedig Szenczi Árpád, a KRE TFK dékánja ismertette a Károli tehetséggondozó tevékenységét. 

A rendezvényről készült képeket Galériánkban megtehintheti.